Duurzaamheid. Ook in de mode en designwereld is het onderwerp een hot issue. Ook in het onderwijs? Op een aantal Fashion- en Designacademies staat het onderwerp prominent op de agenda en is men op onderzoek uit: hoe kunnen ontwerpen duurzaam? O.a. docenten van het Amsterdam Fashion Institute, ArtEZ in Arnhem, Design Academy in Eindhoven en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam zijn samen met hun studenten een nieuwe uitdaging aangegaan en doen mee aan de Warm Sweaterday Design Competition*.
Op 14 december a.s. is de Warm Sweaterday Design Competition te gast op de Design Academy in Eindhoven om de studenten te inspireren voor de wedstrijd.
Op het programma (start 15.30 uur):
Fioen van Balgooi, Cradle to cradle designconsultant (Refinity). Vertelt over haar zoektocht naar eco-effectieve manieren van mode ontwerpen en schetst verschillende duurzame design strategieën.
Elsien Gringhuis Over haar werk als sustainable fashion designer. Elsien Gringhuis won verschillende internationale prijzen waaronder de Createurope award for ‘Best Avantgarde Designer’ in Berlijn en de Green Fashion Competition van de Amsterdam Fashion Week (2011). Haar eerste prijs was de HEMA designwedstrijd met een duurzame regenjas.
Stella van Himbergen Dutch Design in Development (DDiD). Gespecialiseerd in fair design, duurzame productie en eerlijke handel. Over het succesvol combineren van eco-design, fair trade en ‘profit’. Duurzaam materiaal uit ontwikkelingslanden met hoge isolatiewaarde.
Emily Hermans over haar werk als sustainable fashion designer. Emily Hermans staat bekend om haar zelf ontwikkelde breisels (MLY Knits). Inmiddels ontwerpt ze ook geweven en geprinte kleding onder de namen MLY Woven en MLY Prints. Het bijzondere aan MLY Knits is dat deze lijn volledig in eigen hand en in eigen land wordt geproduceerd.
Arno Vlooswijk van het Thermolab. Het Thermolab is een broedplaats waar allerlei vragen op het gebied van thermoregulatie langskomen. Het thermoregulatiesysteem zijn alle strategieën die mens en dier gebruiken om op te warmen en af te koelen. Enorm veel keuzes die we maken hebben rechtstreeks (vaak onbewust) te maken met dit thermoregulatiesysteem, als ontwerper de uitdaging om hiervan maximaal gebruik te maken. De infraroodcamera is een onmisbaar instrument voor het Thermolab. Schetst 25 strategieën om je warm te houden.
Na afloop van de lezing kunnen studenten hun ontwerpdilemma’s en vragen over materiaalgebruik voorleggen aan de sprekers.
*alle 2de 3de en 4de jaar studenten Fashion en Design (van Nederlandse HBO opleidingen) zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd.
Foto: Lisa Anne Auerbach